2021 yılının sonundan bu yana spor otomobil gibi 0-100 km hıza ulaşan enflasyon, şirketlerin ‘çılgın’ kârlar elde ettiğini gösterdi. Ama normal koşullar için oluşturulan muhasebe kurallarına göre bu karlar gerçek değil mi? Enflasyonla yaşadığımız yanılsama, tıpkı yüzde 50’lik maaş artışlarından sonra 10 yıl öncesine göre daha az satın alma gücümüz olduğu gibi, şirketlerin kârlarına karşı da gözlerimizi kör ediyor. Enflasyon muhasebesinin daha önce uygulanmamasının sebebi kârın yüksek olması durumunda yüksek vergi ödemesi yapılacak olması mıdır? 2024 yılına geçerken uygulanacak enflasyon muhasebesinin detaylarını inceledik.
2021’de enflasyonun hızlanmasıyla birlikte sayısal algılar da değişti. Sadece algı değil, 2023’ün sonuna yaklaşırken fiyatlamaya neredeyse sıfır ekledik.
Enflasyon muhasebesi nedir? Sorunun cevabını vererek başlayalım.
Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298. maddesine göre enflasyon muhasebesi, ÜFE’nin son 3 yılda yüzde 100’ün üzerinde, cari yılda ise yüzde 10’un üzerinde artması durumunda devreye giriyor.
İş dünyası uzun zamandır enflasyon muhasebesine meraklı görünüyordu. Ayrıca sahip olmadıkları karlar üzerinden vergi ödemek için de bazı gerekçeleri vardı.
2023 ve 2024 yıllarının koşullarını sağlaması beklenen enflasyon muhasebesi, önümüzdeki yıllarda da koşullara göre şekillenecek.
Şirketler ve vergiler enflasyon muhasebesinden nasıl etkilenecek?
En çok hangi şirketler etkilenecek?
Görkem Göker’in enflasyon muhasebesini değerlendirirken altını çizdiği iki uyarı var:
Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da yer alan şirketlere baktığımızda, duran varlık/özsermaye oranı en yüksek olan şirketin Global Yatırım Holding olduğu görülüyor.
Enflasyon muhasebesinin borsada işlem gören şirketler üzerindeki temel etkilerinin piyasa çarpanları üzerinden olması beklenmektedir.
TFG İstanbul Menkul Değerler Genel Müdürü Mete Yüksel, enflasyon muhasebesinin gelir tablosuna asıl etkisinin hisse senetleri üzerinden olacağını söylüyor.
Yüksel hisse senetlerine ilişkin örneği şöyle açıklıyor:
Enflasyon muhasebesinden etkilenecek en belirgin şirketler ise bankalardır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyon muhasebesine ilişkin yaptığı açıklamada, ortaya çıkacak kar veya zararın 2024 ve sonrasında vergi matrahını etkileyeceğini belirtti.
Ne söylemeliyiz? Gelir vergisi matrahlarında değişiklik bekleyen maaşlı çalışanlara bunu söylemek bize düşüyor… Ne düşünüyorsunuz?